Google’da odak anahtar kelimeleriniz için neden 1. sıraya girmediğinizden emin değil misiniz? Bir çok site sahibinin yaptığı hatalardan birini yapıyor olabilirsiniz. Küçük yerel işletmelerden büyük şirketlere kadar birçok site benzer hataları yapıyor. Burada size en sık yapılan SEO hataları ile ilgili genel bir bakış sunacağız. Ayrıca bu SEO hatalarını önleyeceğimizi veya çözeceğinizi de açıklayacağız. Bu listeyi kontrol edin ve bu hatalardan herhangi birini yapmadığınızdan emin olun!
1- Site Hızını Göz Ardı Etmek
Değinmek istediğimiz ilk şey site hızı. Siteniz ne kadar hızlı olursa, Google bunu daha fazla destekleyecektir. Google’ın site hızınızı kontrol etmek için çok yararlı bir araç var: Google PageSpeed Insights . Bu araç, belirli bir sayfanın hızını artırmak için nelere ihtiyaç duyulduğuna dair genel bir bakış açısı sunduğu gibi sitenizi daha hızlı hale getirmek için ipuçları verir.
Site hızı konusunda en çok verilen, resimlerinizi optimize etmektir. Birçok web sitesinde göreceli olarak büyük olan ve yüklenmesi çok zaman alan görseller yer alır. Resimlerinizi yeniden boyutlandırmak, yükleme süresini kısaltarak sitenizi hızlandırır. Bir WordPress siteniz varsa, bunu sizin için yapan bir eklentiyi yükleyerek bunu kolayca yapabilirsiniz.
Site hızını artırmanızı sağlayacak bir yöntemde tarayıcı önbellekleme ve gzip sıkıştırmayı etkinleştirmektir. Her ikisi de sitenizin tamamını hızlandıracak. Birincisi, sitenize gelen ziyaretçiler için daha hızlı yükleme yapmaya imkan tanır. İkincisi ise statik dosyaları sıkıştırır, bu da daha hızlı yüklenme sağlar.
Bir WordPress siteniz varsa, aktive edilen eklentilere de iyi bakmanızı öneririz. Bu eklentilerin hepsini kullanıyor musunuz? Belki bazıları bu işlevleri birleştiren başka bir eklenti ile değiştirilebilir? Bu konuda size verebileceğimiz en iyi tavsiye kullanmadığınız ya da en azından çok az ihtiyaç duyduğunuz eklentileri kaldırmak. Etkinleştirilen daha az eklenti, WordPress sitenizin daha hızlı olmasını sağlar.
2- Yanlış Anahtar Kelime Seçimi
Arama motorlarından iyi bir sıralama almak istiyorsanız, her sayfa için doğru anahtar kelimeleri kullandığınızdan emin olmalısınız. Sık karşılaştığım en büyük hatalardan biri, site sahiplerinin çok genel anahtar kelimeler üzerinde yoğunlaşmasıdır. Örneğin Kiralık Araç kelimesinde iyi bir sıralama almak istiyorsanız ve nispeten küçük bir işletme iseniz, çok yüksek hedefleriniz var. Bu tür kelimeler yerine daha spesifik bir şey bulmaya çalışmalısın. Aksi takdirde, dünyanın her yerinde tüm araç kiralama şirketleri ile rekabet edersiniz ki bu da imkansız!
Anahtar kelimeler ne kadar uzunsa ve ne kadar belirgin olursa, bu anahtar kelime için iyi bir sıralama şansınız o kadar yüksek olur. Elbette, bu aynı zamanda hedefleyeceğiniz anahtar kelimelerin Kiralık Araç gibi anahtar kelimelere göre arama hacminin azaldığı anlamına gelir, ancak farklı uzun kuyruk anahtar kelimeler için sitenizde çok sayıda sayfayı optimize ederek bunu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Siteniz, tüm bu anahtar kelimeler için mevcut olan trafiği bir araya getirecektir. Anahtar kelime araştırması hakkında daha fazla bilgiye sizin için hazırladığımız nihai rehber niteliğindeki içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.
3- Düşük Kaliteli İçerikler
Sitenizin blogu için düzenli olarak kaliteli içerikler eklemelisiniz. Sitenizde sayfaların en az 300 kelimelik kaliteli içeriğe sahip olması gerekir. Google’ın, yalnızca birkaç cümlede yazdığını içerikle, sitenizi belirli bir konuda uzman olarak görmesini bekleyemezsiniz. Bunun aksine Google, muhtemelen sayfanızın arama sorgusuyla eşleşen en iyi sonuç olmadığını görecektir.
Google’ı hedef kitleniz olarak düşünmek içerik konusunda yaptığınız en büyük yanlışlardan biri. Google için değil, ziyaretçileriniz için yazıyorsunuz. Google’ın misyonu, dünyadaki bilgileri organize etmek ve mümkün olan en iyi yanıtları kullanıcılara sunmaktır. Bu nedenle, kitleniz için kaliteli içerik yazmak, Google’ın içeriğinizle bir konuda uzman olduğunuzu düşünmesini sağlayacaktır.
Kaliteli içerik yazmak, orijinal içerik üretmek anlamına gelir . Bu, tekrarlanan içerikten kaçınmak için de önemlidir. Bu durum aynı zamanda sitelerin anahtar kelimelerle dolu içerik oluşturmasını bırakması anlamına da gelir. Oluşturacağınız içeriklerin okunabilirlik düzeyinin yüksek olması gerekir. Bunu da anahtar kelimeler ile dolu bir içerikle yapamayacağınızı da bilmenizde fayda olacak.
4- Mobil Uyumlu Olmayan Tasarım
2018’de Google, mobil öncelikli indekslemeye geçti . Bu, Google’ın sitenizin mobil sürümüne nasıl bakmanız gerektiğine karar vermek için baktığı anlamına gelir. Sitenizin masaüstü sürümünü harika bir şekilde kurdunuz, ancak mobil sürümü duyarlı değilse bu sizin için olumsuz bir durumdur.
Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını test etmenin harika bir yolu da Google’ın mobil uyumluluk testidir. Bu araç, sitenizin mobil cihazlarda gösterilmek için uygun olup olmadığı konusunda size bir gösterge sağlar. Ama bunu kontrol ettikten sonra hemen çalışmalara başlamalısınız. Yapacağınız en iyi şey sitenizi cep telefonunuzdan ziyaret etmektir. Bir süredir kendi sitenize göz atın ve ne olduğunu görmek için her düğmeye, resme ve bağlantıya tıklamaya çalışın. Her şey beklendiği gibi çalışıyor mu? Cep telefonunuzu kullanırken sitenizde yer alan ürünlerden herhangi birini satın alabilir misiniz? Tüm sayfalar tam görüntüleniyor mu? Bu soruları cevaplayarak sitenizin mobil sürümü için neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
5- Kullanıcıları Harekete Geçirmemek
Kullanıcılar sitenizi ziyaret ettiğinde en önemli amacınız onları sitenizde tutabilmektir. Kullanıcıların sitenizi ziyaret ettikten hemen sonra ya da bir içeriği okuduktan sonra siteden ayrılmasını elbette istemezsiniz. Bu nedenle, ziyaretçileri sitenizde vakit geçirmeye ve bağlantılara tıklamaya teşvik etmelisiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu , genellikle ziyaretçinize bir eylem sunan bir düğme olan bir harekete geçirici mesaj yani Call to Action oluşturmaktır . Bunlar örneğin, bir ürün sayfasında bir ‘satın al’ düğmesi veya bültenler için bir ‘kayıt’ düğmesi olabilir.
Her sayfanın bir harekete geçirici mesaja sahip olduğundan emin olmalısınız. Birden fazla düğme eklerseniz, sayfada kullanıcıların odaklanması gereken asıl yerden dikkatlerinin dağılmasına yol açarsınız. Bu durumla birlikte kullanıcılar, aslında yönlendirmek istediğiniz yere yönelmezler. Her sayfa için doğru hedefin ne olduğunu düşünün. Ayrıca, CTA’nın tasarımınızdan sıyrıldığından emin olun, böylece açıkça görülebilir ve gözden kaçırılamayacak bir hale getirebilirsiniz. Düğme sayfanızın tasarımına çok fazla karışırsa, daha az dikkat çeker ve tıklama sayısı az olur. Bunun için ise dikkat çek: Farklı bir renk kullanmaktan korkma!